kk

FAQ

1. Kan ik een proefles volgen?

Er worden in januari en augustus proeflessen georganiseerd zodat je een duidelijker idee krijgt hoe we werken? Nadien kan je dan kiezen of je deelneemt aan de beginnersreeks.

Info vind je hier

2. Wanneer kan ik starten?

Heb je nog geen ervaring, dan starten de nieuwe beginersreeksen in FEBRUARI en SEPTEMBER. Tracht eerst een proefles bij te wonen.

Heb je ervaring neem dan even contact om zodat we kunnen afstemmen waar je het beste kan aansluiten.

3. Zijn er beperkingen om aan Tai Ji te beginnen?

In het kort.. NEEN.   
Tai ji is van de aarde en dus van en voor iedereen.  Maar niet iedereen functioneert op dezelfde manier.

Er bestaat een grote misvatting dat Tai Ji  eerder voor gezondheid is en dus voor oudere mensen. Het zal zeker ondersteunend werken, maar dat is niet het doel van tai ji.

Jonge mensen hebben de capaciteit sneller te leren en een jong lichaam past zich ook sneller aan. Oudere mensen hebben misschien meer tijd maar misschien wat meer bagage waar ze mee worstelen.

Misschien heb je een goed gevoel voor beweging dan kan de vorm heel snel onder de knie krijgen (een paar maanden) maar dan misschien helemaal niet in de diepte gaan maar lekker fysisch blijven. Heb je echter minder talent voor beweging dan kan het langer nemen (tot zelfs een paar jaar) maar vaak vinden deze mensen meer heil in de diepere en subtielere aspecten.

Er is dus geen eenduidige oplossing, veel hangt af van jezelf en hoe je je openstelt om je terug te verbinden met het intelligente systeem dat jouw lichaam is.  Maar wat zeker belangrijk is ongeacht hoe je bent (jong , oud, lenig, stijf, getraumatiseerd of vrij van trauma)... I als je met tai ji start is het in begin vooral intentie en doorzetting om de vorm (en) te leren. 

4. Tai ji is zo mooi en gracieus, maar nu ik ermee begon, lijkt het zo moeilijk! Hoe kan ik door blijven gaan? 

Dat is inderdaad een gedachte die bij iedereen wel een keer opduikt. Wat je nodig hebt is een gezonde portie geduld, doorzetting en vertrouwen in jezelf.

Het grote doel van tai ji is het leven zelf. Als nieuwe Tai ji-beoeenaar kan je het best eens kijken naar een nieuw leven, een boreling (mens of dier) , een plantje dat net boven de grond uitkomt. Alles is al aanwezig, maar dient nog te groeien. 

Een boreling kan ook niet meteen staan of wandelen, babbelen en denken.  Soortgelijk is het in taiji. Neem de tijd om met de bewegingen vertrouwd te raken. Niet iedereen heeft dezelfde gave om met beweging om te gaan, zoals niet iedereen meteen dezelfde diepgang kan opzoeken en ervaren.  (zie FAQ 3 Zijn er beperkingen om aan Tai Ji te beginnen)

Het enige wat helpt is jouw intentie om door te zetten en te doen, doen, doen. De bewegingen zullen stilaan meer en meer een gewoonte worden.  Zelfs als je het niet zelfstandig zou kunnen, dan is er steeds de groepsflow die jou draagt.

5. Hoe vaak dien ik het best de lessen bij te wonen, of te oefenen?

Een vraag zonder sluitend antwoord.

Om beweging te leren is het voornamelijk doen tot je het kan. Ben je een natuurtalent in beweging dan heb je misschien maar 1 les nodig en geen herhaling of eigen oefenmomenten thuis.  En je hebt mensen die dagelijks wat oefening nodig hebben om een beweging onder de knie te krijgen.

In de fysieke tai ji zijn er vele diepere lagen die je bereikt door rust te vinden in je beweging, en een manier te vinden om je waarneming dieper te laten worden.  Op dat moment is hoeveelheid minder van belang maar wel de juiste intentie en juiste toestand vinden en deze te leren bewaren want het waarnemen is een spel van nuance: wat we in begin denken te voelen als juist, is altijd  een grove versie van wat we zoeken op termijn echt willen bekomen.

Vanuit dat laatste wordt er aangeraden om 2 keer per week de lessen bij te wonen..


6. Zijn er nog andere activiteiten dan les volgen?

Naast de reguliere lessen worden ook workshops en weekends georganiseerd.

Je kan ook meerdaagse workshops volgen bij senior studenten in heel Europa. Of een les bij hen volgen moest je voor werk of plezier in de nabijheid zijn.

Op jaarbasis kunnen er ook meer sociale activiteiten ingericht worden o de mensen en hun familie op een andere manier bij elkaar te brengen.

ll