Mijn weg in de Tai Ji

Even mezelf voorstellen en waarom niet meteen mijn persoonlijke ervaring met Tai Ji meegeven.

De naam,  Johan Janssens geboren te Mechelen in 1975.

Ik ben altijd wel een vrij actief persoon geweest. Als kind met de familie de bossen in wandelend om in het water te gaan spelen of besjes te plukken. Later kwam daar scouting bij, en nog later sporten (dansen, zwemmen, volleybal) die ik dan op een recreatief competitief niveau speelde.
Maar hoe startte de weg van Tai Ji?

Het is door mijn tante Bea dat ik bij Tai Ji terechtkwam. Zij zag altijd al dat er nog iets anders in mij zat, meer vrij en spiritueel. Dus nam ze me eens mee naar een proefles. Dat gebeurde ergens in 2001.
In die proefles werd ik er toevallig uitgepikt voor een push-handoefening (partneroefening). Ik was meteen verrast door de zeer subtiele wisselwerking. Het willen duwen, maar ervaren dat je nergens op kan duwen. En omgekeerd, iemand die jou duwt, maar dat jij in harmonie met de ander meebeweegt. Een onwaarschijnlijke ervaring voor een lichaam dat zo gewoon is om te trekken, te duwen, te presteren. 

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en de stap werd gezet. 
Ik kwam bij Evenwicht in Beweging terecht, waar Tine Vandromme mij 20 jaar met geduld en doorzetting op het diepere pad van Tai Ji bracht. Inderdaad, met geduld en doorzetting.

De vorm was snel aangeleerd, waardoor ik me geregeld verveelde in de lessen. Ik was  dus steeds enthousiast wanneer er iets nieuws aangeleerd werd: een nieuwe push-hand, een applicatie op een push-hand, een lange vorm, een snelle vorm.   MAAR..... na een paar jaar ontstond er meer uitwisseling met gevorderden (via workshops). Daar werd ik steeds weer op mijn plaats gezet.  Wat ik dacht te kennen en te doen stond nog ver van wat taiji quan hoort te zijn.
Mijn vormen waren extern en gemaakt, maar toch vloeiend, wat al een lekker gevoel gaf. In de push-handoefeningen (partneroefeningen) die een praktijkgerichte versie horen te zijn van de vorm, daar kon ik gevorderde leerlingen niet echt ontwortelen of onstabiel maken.... TENZIJ ik hard en grof werkte. Zelfs dat resulteerde eerder nog in de oefenpartner die mij mooi opzij zette.
Gelukkig was er ook een andere wilskracht aanwezig: nieuwsgierigheid. Die hielp net om  verder te blijven zoeken, onderzoeken en te leren.
De ommezwaai werd stilaan gemaakt. De meer subtiele weg van zoeken, ervaren , begrijpen en leren toepassen begon op het moment dat ik doorhad dat ik voorbij de beweging een oplossing kon vinden. Wilskracht veranderde en groeide naar sterke focus in waarneming, zachtere focus in bewegen, en steeds minder willen doen.
Niet zo evident omdat we nu eenmaal heel snel in oude gewoonten hervallen eens we verrast worden of wanneer ons systeem onder sterke druk komt te staan. Dat zijn onze copingmechanismen of onze overlevingsstrategieën.
Ons lichaam heeft dat, en onze emotionele en mentale sfeer zitten er vol van. Het kostte heel wat geduld en doorzettingsvermogen (ditmaal van mijn kant) om dat lichaam losser te laten, te laten doen wat het wil doen. Weg uit de weerstand (fight mode), en zoekend naar het toelaten en dragen van mezelf en de ander. Iets dat Tine begon te zien in mij, waardoor ik omstreeks 2010 seminaries van Patrick Kelly (9 clouds) kon gaan bijwonen. Steeds geregelder, en tot op de dag van vandaag volg ik nog steeds seminaries bij hem evenals zijn senior studenten over heel Europa.

Maar goed, allemaal leuk en wel, hoe gaat die zoektocht verder… Dat kan je meer in detail lezen op de pagina WAT IS TAI JI.

In het kort is het een mooie reis door lichaam en geest die ervoor zorgt dat als je naar de principes zoekt en je concepten van willen winnen, willen juist zijn loslaat, er nieuwe dimensies in je ervaring kunnen komen, die reiken van extern bewegen (beginnersniveau), tot voelen van de intentie die jouw lichaam activeert, en de intentie buiten ons brengt, waarbij je de ander zijn lichaam op een andere manier ervaart dan gewoon als een blok.
De weg van het lichaam gaat al heel diep en heeft heilzame effecten. Maar daar stopt de weg zeker niet .Tai Ji , net als yoga, zijn oude systemen die op alle niveaus van het zijn en bewustzijn inwerken.
Intentie - waarneming - intelligentie is wat we trachten te cultiveren op ieder niveau. Een boom die gestaag groeit en steeds meer vruchten brengt, naarmate je wortels dieper en je takken hoger reiken.
Start aan de reis, met mogelijks een intentie om te sporten, of lenigheid te onderhouden. Ervaar na verloop van tijd dat er diepere lagen en dimensies zijn die je nieuwe intentie kan brengen in al wat je doet in je leven.