Tai ji quan de reis naar diepe Tai Ji


Zoals wellicht besproken tijdens de proefles of een van de eerste lessen, is taiji een systeem dat, net als yoga, gericht is op het ontwikkelen van je bewustzijn en het verdiepen van je innerlijke Zelf.

Hoewel taiji en yoga vaak worden geassocieerd met mindfulness, gaan beide systemen veel verder dan dat. Ze starten bij balans en harmonie in jezelf, maar werken uiteindelijk toe naar het vinden van balans in je omgeving en zelfs in het dagelijks leven.

De weg hiernaartoe verschilt echter tussen de twee. Taiji maakt gebruik van beweging als middel om de taoïstische principes te onderzoeken. Door deze principes in praktijk te brengen, wordt het lichaam elastisch, gecentreerd en veerkrachtig. Yoga daarentegen richt zich meer op het beheersen van instinctieve reflexen.

Beide systemen gebruiken het lichaam als toegangspoort tot bewustzijn!!

Wat is diepe Tai Ji?
Tai Ji is meer dan een fysiek trainingssysteem; het is een filosofie en een pad om je bewustzijn te trainen. Het leert ons hoe lichaam, geest en omgeving voortdurend in interactie staan. De fysieke beoefening – taiji quan – is de praktische toepassing van deze taoïstische principes, een oefening die ons dichter bij een leven in balans brengt.

De voordelen van de praktijk zijn overvloedig: betere lichamelijke en mentale gezondheid, meer veerkracht en een dieper gevoel van rust. Maar deze voordelen zijn slechts cadeautjes van de reis, niet het einddoel.

De sleutel tot verdieping: lichaam, geest en energie
Volgens de taoïstische traditie bevat ons lichaam negen dantians (energiecentra), vergelijkbaar met de chakra's uit de yoga-traditie. De fysieke training in Tai Ji - de tai ji quan - richt zich op de laagste drie dantians, die samen het grotere 'onderste dantian' vormen, het Xià dāntián (下丹田). Door je aandacht hierop te richten, ontstaat een natuurlijke connectie tussen lichaam en geest.

Daarnaast is ons zenuwstelsel verantwoordelijk voor drie belangrijke functies:

  1. Waarneming: Dit betreft zowel externe zintuigen als interne sensaties.
  2. Motoriek: De intentie die beweging initieert.
  3. Geheugen: Het proces waarmee ons lichaam leert en zich aanpast.

Bij taiji onderzoeken we deze aspecten niet met het verstand, maar met ons lichaamsbewustzijn – op dezelfde intuïtieve manier waarop een baby leert staan, lopen en rennen. Dit natuurlijke leren vormt de kern van taiji.

Leren vanuit ervaring
In taiji werken we vanuit ervaring, niet vanuit concepten. Denk aan een pasgeborene: we worden geboren zonder begrip van de wereld om ons heen, maar met een diepe verbinding met ons lichaam. Vanuit dit vertrouwen groeien we en leren we door te voelen te doen en te proberen op basis van wat we voelden. Nadenken zoals we het nu verstaan konden we niet. We waren pure intentie. Als volwassene kan het lastig zijn om deze oorspronkelijke, conceptvrije manier van leren weer te omarmen. Toch is het essentieel voor het beoefenen van tai ji, en proberen we daar terug verbinding mee te maken.

Tijdens de training ontdek je hoe je je waarneming, motoriek en regulerende processen verfijnt. De ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen die je in de proefles hebt gedaan, zijn hier een eerste stap in. Waarschijnlijk merkte je al hoe uitdagend het kan zijn om ademhaling en ontspanning te combineren wanneer je bewust met je lichaam werkt.

Samenvatting van de kernbegrippen

  • Leren in taiji is een combinatie van bewuste en onbewuste processen. Het vormen en bijsturen van concepten is een continu proces.
  • Bewegingen zijn een middel om je lichaamsbewustzijn te verdiepen.
  • De drie kernaspecten van het zenuwstelsel zijn:
  • Het waarnemende aspect (het voelen van maar ook diep in ons lichaam).
  • Het sturende aspect (de intentie die het lichaam aanzet tot beweging).
  • Het regulerende aspect (dat ons in staat stelt verfijnder en nauwkeuriger te worden in onze beweging).
Een weg van tijd en geduld
Het leren van taiji is een reis, geen bestemming. Het vraagt tijd, geduld en overgave. Maar met elke stap op dit pad kom je dichter bij een diepe verbinding met jezelf en met de wereld om je heen.


Tekst nog in revisie en verfijning,