Staande meditatie

Stijgen en zinken (Lifting en Sinking) - Level 2

Voorbereiding

Sta opgericht met de hielen tegen elkaar. Buig de benen, laat het lichaam ongeveer 5 cm zakken, brengen waarneming in de voetzolen.
Stijg en zink (adem diep in terwijl je stijgt, adem rustig uit terwijl je zinkt). Iedere herhaling verfijn je het proces op volgende manier: herhaal elke verfijning 3 keer.

Stijgen

Duw de voeten tegen de grond, de spieren trekken zachtjes samen, het lichaam komt soepel omhoog, adem in, het bewustzijn (waarnemingsaspect) komt omhoog, luister opeenvolgend diep in de knieën, heupgewrichten, borst, nek en bovenkant van het hoofd.

Zinken

1.1 Adem uit, het bewustzijn zinkt dieper, lichaam wordt losser en zinkt, het bewustzijn daalt doorheen lichaam diep luisterend naar de spieren die loslaten in het gezicht, nek, borst, middel, dijen, kuiten, voeten.

1.2 Adem uit, het bewustzijn zinkt dieper, lichaam wordt losser en zinkt, het bewustzijn daalt doorheen het lichaam. Als spieren loslaten lijn de ruggengraat uit door de achterkant van de nek, borst en onderrug te openen. Het bewustzijn verbindt ruggengraat door heiligbeen naar voeten, er verschijnt druk in de voeten.

1.3 Adem uit, bewustzijn zakt dieper, lichaam wordt losser en zinkt, het bewustzijn daalt doorheen het lichaam/ De spieren laten los, de ruggengraat lijnt zich uit, heiligbeen verbindt zich met voeten, voetdruk verschijnt, bewutzijn gaat verder de grond in, schouderbladen zinken, terwijl bekken verder onderkantelt. De voetdruk neemt toe.


2.1 Adem uit, het bewustzijn zinkt dieper, bovenlichaam zweeft, wordt losser, en komt zachtjes in de aslijn; het bewustzijn daalt doorheen het lichaam tot aan de taille.
Het centrum (onderste dantian) begint te zinken, het bewustzijn blijft naar beneden gaan om te luisteren naar de lichte voetdruk. 
Het centrum blijft zinken, het bewustzijn stijgt, luister diep in en rond het centrum voor volheid en druk. Het centrum kantelt onder en drukt in de grond, luister naar drukverhoging in het onderlichaam.

2.2 Adem uit, het bewustzijn zinkt dieper, het bovenlichaam zweeft, wordt losser, komt zachtjes in de aslijn, het bewustzijn daalt naar de taille. Het centrum begint te zakken, het bewustzijn blijft zinken om te luisteren naar de lichte druk in de voeten. 
Het centrum blijft dalen, het bewustzijn stijgt, luister diep in en rond het centrum voor volheid en druk. 
Het centrum kantelt, drukt meer naar beneden, schouderbladen zinken, luister naar drukverhoging in de voeten en zachtjes omhoog naar hoofd.

2.3 Adem uit, het bewustzijn zinkt dieper, het bovenlichaam zweeft, wordt losser, komt zachtjes in de aslijn, het bewustzijn daalt naar de taille. Het centrum begint te zakken, het bewustzijn blijft zinken om te luisteren naar de lichte druk in de voeten. 
Het centrum blijft dalen, het bewustzijn stijgt, luister diep in en rond het centrum voor volheid en druk. 
Het centrum kantelt, drukt meer naar beneden, schouderbladen zinken, luister naar druk en volheid in en rond het lichaam.

Herverbinden

Maak de benen zachtjes los, breng het bewustzijn terug naar de voeten, maak opnieuw verbinding met de grond.