Vakantie of regelmatig trainen?

21-06-2023

Rust roest.... ons oude Vlaamse spreekwoord draaft een zekere waarheid...   Wat dan met schoolvakanties? Niet iedereen neemt verlof tijdens de schoolvakanties. Vandaar dat de structuur en organisatie bij TJM er op gericht is om het hele jaar rond zoveel mogelijk de lessen te blijven organiseren. Dat even terzijde.

Tai ji gaat zoveel verder en dieper dan bewegen, zodat trainen met een zekere regelmaat nodig is. De regelmaat helpt ons om zachtjes onze grenzen te verleggen in die subtiele eindeloze zoektocht van innerlijke groei. Intentie is belangrijker dan gewoon wat bewegen, en natuurlijk een zekere gezonde dosis motivatie.

Ben je weg met vakantie, ook dan is het belangrijk om de dingen wat te onderhouden. Probeer dagelijks wat tijd uit te trekken. Afhankelijk van je niveau kan dat variëren van 15 min tot 1 uur en meer (als je verslaafd raakt aan tai ji) .
Focus op een bepaald aspect in je trainingsmoment zodat je niet gewoon wat beweegt en duidelijke Intentie leert uitoefenen.

Ook aan het thuisfront gaan we gewoon door. In de zomermaanden wordt de routine evenwel een beetje aangepast.  Er zijn dan her en der zomerstages waar begeleiders, en ook zij die zich er klaar voor voelen, aan deelnemen. Bij afwezigheid van begeleiders trainen de deelnemers samen. De sfeer is er een van delen en ondersteunen. Zelf als er een begeleider aanwezig is dan blijven de trainingen in de zomermaanden met  minder ingesproken begeleiding, zodat er meer ruimte komt om zelf aan de slag te gaan met wat je leerde in het jaar. Bovendien is het ook een manier om zelf de weg naar binnen te leren vinden en te bewandelen.

 Trainen we dan nog in een groep waar iedereen op zoek is naar de diepere lagen, dan wordt er een veld gecreëerd dat versterkend kan werken.

Blijf oefenen zelf als je aan de andere kant van de wereld zou zitten. Have a nice summer...