Vakantie of regelmatig trainen?

21-06-2023

Rust roest.... ons oude Vlaamse spreekwoord draagt een zekere waarheid...  

Tai ji gaat zoveel verder en dieper dan bewegen, zodat trainen met een zekere regelmaat nodig is. De regelmaat helpt ons om zachtjes onze grenzen te verleggen in die subtiele eindeloze zoektocht van innerlijke groei. Intentie is belangrijker dan gewoon wat bewegen, en natuurlijk een zekere gezonde dosis motivatie. Zolang je een vorm aanleert is voldoende herhaling nodig zodat je niet meer hoeft na te denken. Nadien is de weg verdieping, en dat doen we door onze focus en intentie versterken en verfijnen. Hiervoor dienen we dus ook geregeld de tijd te  nemen om die processen van veranderingen gaande te houden.

Wat dan met (school)vakanties?
Wel, eerst en vooral is niet iedereen gebonden aan de schoolvakanties om zijn verlof/reizen te plannen. Vandaar dat we bij TJM  het hele jaar rond de lessen laten doorgaan zodat je toch 2 keer per week de lessen kan blijven bijwonen. Maar ben je dan toch weg met vakantie of voor het werk, ook dan is het belangrijk om de dingen wat te onderhouden. Een dagelijkse routine is natuurlijk het beste.  Een 15-tal minuten om bepaalde oefeningen te doorlopen tot meer dan een uur als je echt een thema meer gefocust wil uitwerken. (of een paar uur als je door het Tai Ji virus gebeten bent).

Ook aan het thuisfront gaan we gewoon door. In de zomermaanden wordt de routine evenwel een beetje aangepast omdat er dan her en der zomerstages zijn waar begeleiders, en ook zij die zich er klaar voor voelen, aan deelnemen. Bij afwezigheid van begeleiders trainen de deelnemers samen. De sfeer is er een van delen en ondersteunen. Zelf als er een begeleider aanwezig is dan blijven de trainingen in de zomermaanden met  minder ingesproken begeleiding, zodat er meer ruimte komt om zelf aan de slag te gaan met wat je leerde in het jaar. Bovendien is het ook een manier om zelf de weg naar binnen te leren vinden en te bewandelen.

Blijf oefenen zelf als je aan de andere kant van de wereld zou zitten. Have a nice summer...