Taiji voor gezondheid, of ook meer?

13-08-2023

Dat tai ji goed is voor jouw gezondheid is een van de eerste dingen die mensen te weten komen over het beoefenen van taiji. Als je even googelt, vind je een hoop aan informatie die dat bevestigt. De internet artikels reiken van informele artikels tot zelfs wetenschappelijke artikels. Het gros van deze artikels beschrijft de fysieke voordelen. Her en der wordt er een heel summiere link gemaakt met enkele emotionele en psychologische aspecten. Deze blog gaat wat dieper in op die summiere link, en een duiding te geven ovrt de diepere lagen van tai ji.

Gezondheid is dan ook vaak het uitgangspunt en de verleiding voor de nieuwe taiji-beoefenaars.

  • verlichting pijnen en symptomen van vele chronische aandoeningen
  • betere stabiliteit en beweeglijkheid
  • afname stress
  • rustigere geest / betere focus

Vroeger stoorde het me, dat taiji afgevlakt werd naar 'tai ji voor ....'  . Waarbij je '...'  kon vervangen door allemaal gezondheids- en wellness-woorden zoals artrose, valpreventie, rust, evenwicht, enz.  Het is inderdaad allemaal waar. Deze laagdrempelige en low impact (niet veeleisende) bewegingsleer kan je dit allemaal geven, maar het breder kader van wat  Tai Ji kan en hoort te zijn wordt daarmee wel even mooi weggesnoeid. Ik gebruik snoeien om meteen de analogie te kunnen maken met onze gecultiveerde fruitbomen.

Als een boomkiem groeit , heeft het al snel een paar kleine takjes.  Jaar na jaar komen er nieuwe takken bij, en zelfs zijtakken op deze takken. Laat de boom gewoon groeien, dan zie je dat de onderste takken van de fruitboom een zekere robuustheid aan de boom geven. De hogere takken geven meer vorm en schoonheid van een boom,
Zet de boom in een boomgaard en de hovenier zal dan geregeld wat snoeiwerk verrichten. Zowel goed als minder goed snoeiwerk. Vooral de hoogste takken gaan sneuvelen omdat dan de onderste vruchten voller zijn en ja, de laagste takken zijn nu eenmaal makkelijker te bereiken.  Maar de hoogste vruchten krijgen vaak de meeste zon en zijn daarom vaak iets lekkerder.

Transponeren we alles even naar taiji.
De hoveniers worden de taijischolen, en de bomen zijn de leerlingen.
De vruchten van de onderste takken kan je zien als gezondheid.
De hogere vruchten die amper nog bestaan kan je vergelijken met de emotionele, de geestelijke en de spirituele lagen van ons Zijn. 

Meer en meer is het geweten dat een mens meer is dan zijn lichaam, en dat alle lagen van ons Zijn in verbinding staan. Fysieke zwakte kan voortkomen uit de emo-mentale sfeer. Werken op fysiek niveau kan daarom juist een emo-mentale rust brengen. Maar rust is niet meteen een begrijpen en het kunnen veranderen van de triggers die verstopt zitten in de emo - mentale sfeer.  Jezelf daar leren begrijpen vergt meer inspanning (en loslaten) wat niet gebeurd door te veel op wellness te richten in de bewegingsleer. Dat is net die diepere Body-Mind verbinding ontdekken die voorbij het algemene welzijn (wellness) strekt.

Tai Ji,  Yoga en andere traditionele systemen hebben het potentieel om je ook in die lagen te laten werken, ondanks het feit dat in deze hectische maatschappij eerder de lichte link tussen lichaam en geest aangeboden wordt.

Tai ji is een aanrader voor iedereen ook al zou je het alleen voor je algemene welzijn doen. Wil je dieper groeien, houd dan een open geest, blijf nieuwsgierig en doorzetten,. De onderste takken zullen altijd blijven bloeien terwijl  je hogere takken zich kunnen ontwikkelen.  Zorg wel dat  hovenier  ze niet snoeit.

Eindnoot: de beeltenissen van traditionele Chinese geneeskunde en de Indische ayurveda spreken over dantians en chakra's. Beide woorden duidden energie centra aan. In alle beeltenissen zie je dat deze centra verbonden zijn, opgestapeld zijn. DAt is onze inwendige boom.