Moeheid of stress?? 

27-10-2023

Bij moeheid of stress is trainen nog steeds het best!!  Waarom dan wel?
Iedereen wordt in mindere of meerdere mate wel eens geconfronteerd met moeheid of stress. Als je dan nog eens last hebt van beide tegelijk, dan versterken ze elkaar nog eens op een negatieve manier. 

De winterdip, een van die jaarlijks wederkerende vermoeidheidssyndromen. Onze biologische klok probeert zich aan te passen aan die korter wordende dagen, maar de manier waarop we leven laat dat niet echt toe.

Maar wat doen die twee dingen nu net met ons lichaam?
Moeheid is onder meer gelinkt aan neurotransmitters (hormonen in de bovenkamer), zoals dopamine, serotonine, melatonine, die niet meer volgens een natuurlijk ritme opgebouwd, afgegeven en afgebroken worden. 

Stress is meer gelinkt aan de fight/flight reactie van het lichaam. Bij stress wil het lichaam steeds klaar zijn om tot actie over te gaan. Het lichaam maakt dan een teveel aan stresshormonen aan zoals adrenaline, cortisol en nog andere. Bij chronische overmatige productie kan dit leiden tot allerhande fysieke ongemakken en zelfs psychische angstgevoelens, en dat werkt weer sterken op de balans in onze bovenkamer.

De twee zijn verbonden en beïnvloeden elkaar en dan kom je al snel in de buurt met de nieuwe inzichten rond de nervus vagus, waar je nu overal workshops, oefeningen en dergelijke over vindt.
Hoe sterker het ene proces aanwezig is, hoe meer het andere proces ook beïnvloed wordt. Wordt het allemaal chronisch dan krijg je doorgedreven onbalansen in je hele hormonale huishouden die kunnen leiden tot uitputting in al zijn vormen.

Wist je dat Tai Ji hier positief op inwerkt?

Ja, inderdaad! Tai ji en andere meditatieve oefeningen hebben een heel kalmerend en regulerend effect op die beide hormoonbalansen die door moeheid en stress ontwricht kunnen worden.
En ja hoor, sommige lezers zullen het gevoel hebben of denken dat dit  "Nervus Vagus" gerelateerd is. Dat klopt!. Die wordt bespeeld tijdens alle tai ji-oefeningen. De mate waarin je controle en positieve invloed krijgt over die balans en daarmee ook de Nervus Vagus, hangt af van je eigen focus om meer bewustzijn te creëren in je lichaam, geest en leven. En dat kan je leren. Om het in je leven te krijgen, is een kleine workshop die je tegenwoordig overal een beetje kan vinden rond stress niet voldoende. Vaak vergeet men na een paar weken de oefeningen verder te zetten en we staan na een paar maanden of een paar jaar weer bij het begin.

Al die eeuwenoude tradities begrepen dit aspect al lang voordat we het konden analyseren. Daardoor werd het ook niet zo gepromoot zoals je nu overal een beetje kan vinden. Want vanuit die tradities gaat het immers over regelmatig oefenen. Zodat het lichaam en de lichamelijke reacties de geest volgen (Mind over body).

Dus als je je moe voelt, kom dan zeker uit de zetel, en geef je lichaam een zetje om die balans te hervinden. 

Nota, deze blog heeft niet tot doel alle referenties aan te halen, maar wel vanuit eigen ervaring de deur te openen voor anderen. Wil je meer lezen, Google dan samen op enkele kernwoorden:  hormoonbalans, vermoeidheid, serotonine, tai ji of taichi, nervus vagus, ….
Je zal referenties vinden naar publicaties van UZA tot tijdschriften van tai ji stress of psychologie