Van beweging tot diep lichaamsbewustzijn en verder : Tai Ji een reis van continu leren

31-12-2023

Tai Ji beoefenen is een diepgaande en continue reis die veel verder gaat dan het fysieke. Voor zowel beginners als gevorderde beoefenaars ligt de essentie van Tai Ji in het voortdurende leren. Een proces dat start met het leren beheersen van bewegingen, afdalend tot het bewust worden van diepe lichaamssensaties zoals druk en stretch, daaraan voorbij het nog diepere leren van hoe intentie de energie stuurt…. en dan nog verder……

In het begin van de Tai Ji reis ontdekt de enthousiaste beoefenaar het belang van een juiste houding en een precieze beweging. De oefeningen en vormen lijken aanvankelijk ingewikkeld, maar met gezonde portie inzet, doorzetting, en goede regelmatige  training, begint het lichaam de essentie van Tai Ji te absorberen.

De ware continue groei van Tai Ji ontvouwt zich echter wanneer beoefenaars stilaan op ontdekking gaan in het lichaamsbewustzijn, en zo de deep mind sfeer leren ontdekken. Voorbij de uiterlijke vorm en een algemeen gevoel van rustig en ontspannen bewegen, ligt een heel universum van diepe lichamelijke sensaties. De overgang van het beheersen van bewegingen naar het cultiveren van een diep lichamelijk bewustzijn is een cruciale stap. 

Door deze transitie te zoeken, ontwikkel je een scherper bewustzijn. Dit verhoogde bewustzijn voedt en herstelt de diepe verbinding tussen lichaam en geest en maakt de weg vrij voor een diepgaandere Tai Ji-ervaring. De reis gaat niet over perfectie maar over de evoluerende relatie tussen lichaam en geest. Omarm elke stap met nieuwsgierigheid en geduld en laat de diepgaande wijsheid van Tai Ji zich geleidelijk ontvouwen, zoals de bloemblaadjes van een bloem zich openen.
Vloeiende bewegingen worden meer een stroom van stretchen en drukken; stretchen en drukken worden meer een stroom van intentie en energie. De verbinding inwendig begint voller te voelen, en de focus naar het uitwendige kan weer gemaakt worden. Dit doen we via partneroefeningen die uit het martiale komen. 

De partneroefeningen leren ons connectie. Leert, net zoals we dat in onszelf ervaarden, eerst de structuur in de ander te herkennen, de beweging, de kracht, en dan de subtiele energie en intentie.
Echter, er is maar zoveel dat je kan leren via het lichaam (en dat is al super veel in tai ji quan) dat op een gegeven moment meditatie een deel uitmaakt van de training. We bouwen meditatie al vrij vroeg in in onze training. Dit element versterkt de verbinding tussen lichaam en geest nog meer. Tijdens meditatie wordt het lichaam sterk gepassiveerd (stillness) en de focus op energie en verfijning van de energie komt meer op de voorgrond. De holistische benadering van Tai Ji kent op die manier ook een spiritueel aspect. 

Uiteindelijk overstijgt het voortdurende leren in de Tai Ji studio of trainingsruimte en beïnvloedt het het dagelijks leven. De mindfulness die door de beoefening wordt gecultiveerd, dringt door in uw interacties, besluitvorming en algehele welzijn. Tai Ji wordt niet alleen een set bewegingen maar een manier van leven, een constante verkenning van het zelf en de diepgaande wisselwerking tussen lichaam en geest. Omarm de reis met een open hart en laat de wijsheid van Tai Ji zich in zijn eigen tijd ontvouwen.